zoeken
Lettertype: A A A
Afbeelding: header_vaccineren

Beste collega,

 

In de Corona update van 9 maart stond een poll over het vaccineren. We waren benieuwd naar de vaccinatiebereidheid onder collega's nu er gevaccineerd wordt met AstraZeneca in plaats van het Pfizer of Moderna vaccin. De poll kwam online voordat de minister tijdelijk op de pauze knop drukte. In de poll lieten jullie ons weten dat de meerderheid van de collega's al een afspraak had gemaakt om zich te laten vaccineren. Maar we zagen ook dat er ten opzichte van eerder een grotere groep collega's is die twijfelt of die zegt voorlopig nog te wachten.

 

Opmerkingen die ingevuld werden gingen vooral over twijfels over de werkzaamheid van AstraZeneca en de bijwerkingen. We vinden het als werkgever erg belangrijk dat collega's op basis van de juiste informatie een keuze maken en we bundelen in deze extra nieuwsbrief informatie van betrouwbare bronnen en verwachten zo jullie belangrijkste vragen te beantwoorden. Met name op social media verschijnt veel informatie en lang niet alle informatie klopt of is wetenschappelijk onderbouwd.

 

Nogmaals willen we ook benadrukken dat vaccineren vrijwillig is. Het is jouw lichaam, dus jouw keuze. Wat we vooral belangrijk vinden is dat jij je keuze maakt op basis van betrouwbare informatie. 

Werkt het AstraZeneca vaccin wel goed genoeg?

"Dit vaccin werkt maar voor 60%, voor deze bescherming laat ik niet iets in mijn lichaam spuiten." Dit is de meest voorkomende reden waarom collega's gaan twijfelen over het wel of niet vaccineren of waarom ze aangeven voorlopig te willen wachten. Waarom zou je je laten vaccineren als je nog steeds 40% kans hebt om ziek te worden? De reden om je wel te laten vaccineren is: Als je je laat vaccineren gaat je immuunsysteem afweerstoffen aanmaken. Deze afweerstoffen beschermen jou tegen ernstige ziekte als gevolg van Covid-19. De bescherming tegen ernstige ziekte is 85-100%. De bescherming van ten minste 60% is vergelijkbaar met bijvoorbeeld het griepvaccin. 

  • In dit filmpje legt RIVM immunoloog Cecile van Els uit dat AstraZeneca even goed beschermt tegen ernstige klachten als Pfizer en Moderna. Het beschermt alleen iets minder goed tegen Covid met milde klachten. 
  • Ook professor Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) legt duidelijk uit waarom ook het AstraZeneca een goed werkend vaccin is (vanaf 2:00 minuten). Klik hier
Afbeelding: shutterstock_1863086803

Hoe zit het met de bijwerkingen?

Nu er vanaf januari gevaccineerd wordt met 3 verschillende vaccins wordt er steeds meer gemeld over de bijwerkingen. In Nederland worden bijwerkingen gemeld bij het onafhankelijke bijwerkingencentrum in Nederland: Lareb. Elke twee weken brengt Lareb een update uit. De meest gemelde bijwerkingen bij alle 3 de vaccins zijn: spierpijn, hoofdpijn, je niet lekker voelen, vermoeidheid, rillingen en koorts. Bij de meeste mensen verlopen de klachten mild en zijn ze na een paar dagen over. Hoewel de klachten vervelend zijn, zijn ze een effect van de werking van het vaccin, namelijk: het stimuleren van afweer tegen het coronavirus. Uit de meldingen blijkt wel dat zowel de milde klachten net als de klachten zoals koorts en rillingen na het vaccineren met AstraZeneca meer voorkomen dan bij de andere vaccins. Als je koorts krijgt, kun je natuurlijk je werk niet doen. Dit is dan ook de reden dat we adviseren om als team onderling te kijken om waar mogelijk de vaccinaties te spreiden. Mochten collega's last van koorts krijgen, dan kun je dit onderling opvangen. 

 

Via deze link kun je de meest recente updates lezen over de bijwerkingen.

 

Trombose
De reden dat de minister het vaccineren met AstraZeneca tijdelijk pauzeerde waren meldingen van een zeldzame vorm van trombose in combinatie met verlaagde bloedplaatjes. Deze bijwerking is in Nederland niet gemeld. Door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is intensief onderzoek gedaan naar deze bijwerking. Het EMA sluit niet uit dat deze bijwerkingen verband hebben met het vaccin, maar de kans dat deze voorkomen is piepklein. Na het toedienen van 20 miljoen prikken is er 25 keer een melding gekomen. Het vaccineren met AstraZeneca kan daarom veilig doorgaan. Als je specifieke vragen hebt over jouw gezondheidssituatie in relatie tot het vaccin, kun je contact opnemen met je huisarts.

>> Meer lezen over veilig vaccineren met AstraZeneca doe je hier.

Meer lezen?

  • Klik hier voor vragen en antwoorden op de site van het College ter beoordeling van geneesmiddelen over het vaccin.
  • Op de website van AstraZeneca kun je een document downloaden waarin je meer kunt lezen over het vaccin en de werking ervan.
  • Hier kun je meer lezen over de hervatting van het vaccineren met AstraZeneca. 

Vragen? Gebruik de mailbox

Afbeelding: shutterstock_19393759

We hopen dat deze informatie antwoord geeft op de vragen die je hebt. Heb je nog aanvullende vragen? Dan kun je die mailen naar: vragenvaccinatie@icare.nl.

 

We proberen zo snel mogelijk te antwoorden op jouw vragen. Omdat jouw vragen ook andere collega's kunnen helpen, beantwoorden we de vragen openbaar bij Veelgestelde vragen op de Vaccinatiepagina op intranet.