zoeken
Lettertype: A A A
Afbeelding: header_vaccineren

Beste collega,

21 december heeft het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) het Pfizer-vaccin goedgekeurd. Dit betekent dat er in januari kan worden begonnen met vaccineren tegen het Corona virus. Zoals jullie ongewtijfeld gehoord hebben in de media krijgen medewerkers werkzaam in de verpleeghuis-, gehandicapten- en thuiszorg als eerste een oproep thuisgestuurd.

 

In de Corona update van 15 december hebben we een poll gehouden waarin we jullie hebben gevraagd of je bereid bent je te laten vaccineren en welke vragen er bij jullie leven. Een grote groep collega's gaf aan zich te willen laten vaccineren en vertrouwen te hebben in de EMA en de rijksoverheid. Ook een grote groep vulde in nog te twijfelen en gaf aan vragen te hebben over de snelheid waarmee het vaccin ontwikkeld is en over mogelijke bijwerkingen. En kleinere groep medewerkers gaf aan zich niet te willen laten vaccineren.

 

Vaccineren is vrijwillig
We willen benadrukken dat vaccineren vrijwillig is. De keuze is aan jou. We mogen als werkgever ook niet vastleggen of jij wel of niet gevaccineerd bent of onderscheid maken tussen medewerkers die wel of niet ingeënt zijn. Als Icare willen we jou graag betrouwbare informatie aanbieden op basis waarvan jij je keuze kunt maken. Daarom zullen we de komende tijd regelmatig informatie delen in nieuwsbrieven, via berichten in de wekelijkse Corona update of via ONS. Op intranet bouwen we ook een pagina waarop we relevante informatie zullen bundelen. Klik hier om die pagina te bekijken. Onderaan deze update vind je ook een e-mailadres waar je terecht kunt met vragen en  je leest meer over vragenuurtjes die we organiseren. 

Wat weten we nu?

  • 21 december is het Pfizer-vaccin goedgekeurd door de EMA.
  • Het Pfizer-vaccin moet op -70 graden gekoeld moet worden en is daarom niet geschikt voor verspreiding over verpleeghuislocaties. Daarom worden juist de mensen die kwetsbare personen verzorgen als eerste opgeroepen voor vaccinatie. 
  • In Nederland komen 25 vaccinatie locaties van de GGD.
  • Op een dergelijke locatie kunnen per dag ca. 350 mensen worden gevaccineerd.
  • In week 1 ontvang je een brief van Icare met een oproep dat je je kunt aanmelden om je te laten vaccineren.
  • Je maakt dan via een landelijk callcentrum een afspraak voor 2 vaccinatie momenten.
  • Bij telefonische melding vindt triage plaats.
  • Verwachting is dat er op 18 januari wordt gestart met vaccinatie.
  • Je wordt dan in week 3 of zo snel mogelijk daarna gevaccineerd én de volgende vaccinatie vindt volgens voorschrift daarna plaats. (Let op, dit is een voorlopige planning.)

Het Pfizer-vaccin, hoe werkt het?

Link: 10544

In de poll gaven jullie aan veel vragen en twijfels te hebben over de snelheid waarmee het vaccin is ontwikkeld en ook wat de mogelijke bijwerkingen op korte en lange termijn zijn. De Universiteit van Nederland maakte een mooi filmpje waar ingegaan wordt op deze vragen.

 

Klik hier om het filmpje te bekijken. 

 

Een andere vaak gestelde vraag die niet in het filmpje aan bod komt, is wat doet het vaccin tijdens mijn zwangerschap? Kan ik me veilig laten inenten? En als ik een kinderwens heb of borstvoeding geef? Op dit moment hebben we daar nog geen informatie over. Zodra we hier meer over weten, delen we dit met jullie.

Vragen? Gebruik de mailbox of het Online Vragenuurtje

We hopen dat deze nieuwsbrief de eerste vragen bij jullie heeft weggenomen en dat de informatie die de komende weken volgt je helpt in het maken van een goede keuze. Heb je nog vragen? Dan kun je die mailen naar: vragenvaccinatie@icare.nl. We proberen zo snel mogelijk te antwoorden op jouw vragen. Omdat jouw vragen ook andere collega's kunnen helpen, beantwoorden we de vragen openbaar bij de Veelgestelde vragen op de Vaccinatiepagina op intranet.

 

Online Vragenuurtje
Wellicht heeft het je voorkeur om jouw vraag rechtstreeks te stellen en daarbij een korte toelichting te geven. Hiervoor kun je terecht op het online vragenuurtje. Tijdens de vragenuurtjes zitten HR-adviseurs klaar om jouw vragen te beantwoorden of om ze op een later tijdstip uit te zoeken. Voor nu hebben we 2 vragenuurtjes gepland:
- Dinsdag 29 december 15.30 tot 16.30  
- Donderdag 31 december 13.30 tot 14.30

Meer informatie over het Online vragenuurtje volgt binnenkort.