zoeken
Lettertype: A A A

DigIcare <zet hier je rayon naam>

Augustus 2015

Beste collega's,

[schrijf hier het voorwoord/de inleiding]

Nieuwe directeur voor VVT Icare benoemd

Afbeelding: tmp5542

Erg blij ben ik om je te vertellen dat de Raad van Bestuur Dennis van Achthoven heeft benoemd als collega directeur voor VVT Icare.

Dennis werkt al jaren binnen Icare en is bekend met de uitdagingen voor de komende tijd. We gaan samen met volle energie door op de ingeslagen weg. Door met de ontwikkeling van de succesvolle wijkteams, door met shared governance, door met de professionalisering van de beroepsgroepen, door met het klaarmaken van Icare voor de toekomst.

Dennis geniet nu eerst even van zijn vakantie en over een paar weken begint hij in zijn nieuwe functie. Hij zal zich eerst zorgvuldig gaan inwerken om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen wat er voor klanten, medewerkers en de organisatie nodig is om vanuit de visie op zorg inhoud te geven aan ons werk. We hebben ontzettend veel zin om samen aan de slag te gaan en onze bijdrage te leveren aan de toekomst van Icare.

Graag wens ik je een mooie zomer toe.

Gert Leeftink

Laatste Digicare

Ons intranet wordt alsmaar belangrijker. Steeds meer informatie die je voor je dagelijks werk nodig hebt, komt uitsluitend op intranet. Bijvoorbeeld het laatste nieuws, actuele protocollen, werkinstructies of (nieuwe) regelgeving rondom de zorg. Doordat alle informatie op het intranet staat, is de Digicare overbodig geworden. In overleg met de rayonmanagers die communicatie in de portefeuille hebben en de directie is besloten dat dit de laatste Digicare is. Na deze nieuwsbrief ontvang je dus niet meer automatisch de Digicare met het laatste nieuws in je mailbox. 

 

Om toch goed op de hoogte te blijven van het laatse nieuws kun je je abonneren op de nieuwsberichten van intranet.  
 

Dat wil ik, hoe doe ik dat? 
Ga naar het intranet. Je ziet meteen bovenaan een aantal nieuwsberichten staan.

  • Hier staat ook ‘Meer nieuws’. Klik daarop.
  • Nu verschijnt een pagina met ‘Nieuwsoverzicht / actueel nieuws’.  Aan de rechterkant van deze pagina staat Toolbox.
  • Onder het woordje Toolbox staat ‘Abonneer’. Klik hierop.
  • Vervolgens verschijnt een scherm met Je bent nu op deze pagina geabonneerd.

Vanaf nu krijg je dagelijks in je e-mail een overzicht met het laatste nieuws. Ook als er nieuwe reacties zijn op een nieuwsbericht verschijnt hij in dat overzicht.

 

Afbeelding: icare

Nieuwe Beroepscode voor Verpleegkundigen en Verzorgenden

Heb je de nieuwe Beroepscode van Verpleegkundige en Verzorgenden al gezien? De beroepscode is een document met beroepsethische uitgangspunten die behoort tot de professionele standaard van beide beroepsgroepen. Het document geldt dus ook als standaard binnen Icare.

 

Wat is het doel van de Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden?
De Beroepscode geeft de waarden en normen weer van de beroepsgroep. Hoewel de taken en verantwoordelijkheden van verpleegkundigen en verzorgenden verschillen, komen de waarden en normen van de beroepen overeen. Belangrijke waarden zijn bijvoorbeeld: betrouwbaarheid, respect, eerlijkheid, rechtvaardigheid, niet schaden, respect voor de autonomie van de zorgvrager. De Beroepscode helpt je bij je handelen en de verantwoording daarvan. Daarnaast maakt de Beroepscode aan zorgvragers en hun naasten, mantelzorgers, andere zorgverleners, zorgaanbieders en de samenleving als geheel duidelijk wat zij van jou als verpleegkundige of verzorgende mogen verwachten.

 

Hoe gebruik je de Beroepscode?
Je kunt nagaan welke artikelen van de Beroepscode relevant zijn voor een situatie waarvoor je staat. Daarnaast kun je een genomen beslissing zelf of met je collega’s achteraf toetsen aan de Beroepscode. Of je kunt de Beroepscode gebruiken bij de bespreking van casussen als oefening. Op al deze manieren vergroot je je besef van de waarden en normen van de beroepsgroep en je eigen oordeelsvermogen.

Klik hier voor de beroepscode >
Klik hier voor de verkorte zakformaat versie >

 

Afbeelding: beroepscod

Aan de slag met zorgkaartnederland.nl

Zorgverzekeraars, gemeenten, samenwerkingspartners, steeds vaker wordt gevraagd naar waarderingen op www.zorgkaartnederland.nl. ZorgkaartNederland is een vergelijkingssite, net zoals kieskeurig.nl, maar dan speciaal voor de zorg. Steeds meer klanten en familieleden kijken op deze site bij het uitzoeken van de juiste zorgorganisatie. Daarom hebben we per gemeente Icare-locaties aangemaakt op ZorgkaartNederland.

Waarom zijn de waarderingen op ZorgkaartNederland zo belangrijk?
De site wordt maandelijks bijna een miljoen keer bezocht door mensen die zorg zoeken. Als er reacties staan van klanten, krijgen ze een beter beeld van jullie als team. Die beoordelingen beïnvloeden de keuze enorm, zeker als het positieve recensies zijn! 

Klantevaluatie? Het juiste moment!
Bij de klantevaluatie bespreek je met de klant wat er wel en wat niet goed ging. Mocht je een positieve, uitgebreide reactie krijgen, vraag de persoon in kwestie dan of hij/zij deze wil (laten) plaatsen op www.zorgkaartnederland.nl. In 2 tot 5 minuten tijd, kun je de waardering te plaatsen. 

Aan de slag!
Speciaal voor jullie hebben we een handige instructiekaart gemaakt. Klik hier om hem te bekijken en te downloaden >
Wil je hem liever in kleur geprint hebben? Mail het bestand dan naar repromppl@icare.nl en geef aan hoeveel je er wilt. Geef ook aan dat je hem geprint in kleur op a5 op stevig papier wilt. Vergeet niet erbij te vermelden waar de prints moeten worden afgeleverd.
Je vindt de kaart ook in het Zorgverleninghuis. 

Afbeelding: zorgkaart-2

Praktische privacytips: bestel nu gratis posters en boekjes voor jouw (wijk)team!

Afbeelding: WP_20150804_002

Laat jij je computerscherm wel eens onbeheerd open staan als je bezig bent met vertrouwelijke informatie en even weg loopt om een kopje koffie te pakken? Houden jullie je overleggen altijd in een afgesloten ruimte? Maak je wel eens een kopie van een identiteitsbewijs van een klant/cliënt? We zijn er dagelijks mee bezig en we vinden het allemaal belangrijk: de privacy van onze klanten/cliënten.

 

Om zorgprofessionals te helpen goed om te gaan met de privacywetgeving heeft Nedap Healtcare, de ontwikkelaar van ONS medewerkerportaal, boekjes ontwikkeld met handige tips voor zorgprofessionals. Er zijn posters beschikbaar die je in het wijkkantoor op kunt hangen, ID- en paspoort covers die je kunt gebruiken of je kunt online filmpjes bekijken door hier te klikken.

 

Bestel nu!
De boekjes, posters en ID- en paspoort covers zijn nu te bestellen. Vul daarvoor dit formulier in. Je krijgt het pakketje dan vanzelf toegestuurd.

Onderweg naar een actuele visie: nu ook op het intranet!

Eind 2015 loopt ons gewaagde doel af. Daarom gaan we de komende maanden de visie evalueren en kijken we vooruit naar wat we de komende jaren nodig hebben. Dat doen we met posters om meningen op te halen, interviews in de rayons en door verhalen uit de dagelijkse praktijk te verzamelen bij de Expeditie. Wil je meedenken? Wil je weten wat we de komende maanden gaan doen? Bezoek dan de nieuwe visiepagina! 

Op de visiepagina vind je alles over de huidige visie en hoe we op weg gaan naar een vernieuwde visie. Ook vind je hier hoe je jouw mening kunt geven over de visie en de koers die we opgaan. Klik hier om meteen te kijken >

 

Deadline inleveren visieposters verlengd! 
Van diverse teams kregen we signalen dat het gezien de vakantieperiode lastig is om de aanleverdeadline van 14 augustus te halen. Daarom geven we alle teams de ruimte om tot uiterlijk 14 september aan te leveren.

Intranet: hoe vind je een document?

Ons intranet wordt alsmaar belangrijker. Steeds meer informatie die je voor je dagelijks werk nodig hebt, komt uitsluitend op intranet. Hoe vind je snel en gemakkelijk de juiste informatie?

Blokkenpagina’s
Als je inlogt en je klikt op Icare V&V in het linkermenu, dan kom je op een pagina met verschillende blokjes. Onder het blokje Zorg (klik op startpagina) vind je informatie die je nodig hebt bij de zorgverlening. Denk aan protocollen en informatie over de zorgmap, maar ook informatie over hulpmiddelen, pg zorg en over de intramurale locaties. Zoek je informatie over shared governance, dan klik je op shared governance. Wil je zorgmappen bestellen, dan klik je onder communicatie op bestellen en zo verder. In de vorige nieuwsbrief heb je geleerd hoe je favorieten aanmaakt. Maak het jezelf makkelijk!

 

Zoekmachine  
De zoekmachine werkt net als google. Redacteuren plaatsen documenten en pagina’s op het intranet. Aan deze pagina of dit document moeten ze trefwoorden meegeven. Woorden waar jullie op zoeken. Net zoals op google kun je ook zoeken met meerdere woorden, door woorden tussen “aanhalingstekens” te zetten of door OR te gebruiken tussen meerdere trefwoorden.

Vind je het niet?
Als de redacteuren andere trefwoorden gebruiken dan waar jij op zoekt, dan vind je het niet. Zoek je op een woord en vind je niet wat je zoekt? Mail dan naar communicatie@icare.nl. Door jullie suggesties kunnen we de zoekmachine dus verbeteren!

 

Het kan ook zijn dat de informatie die je zoekt, niet op intranet staat. Mis je iets? Mail dan naar communicatie@icare.nl.

Digicare
Doordat alle informatie op het intranet staat, is de Digicare eigenlijk overbodig geworden. In het overleg van de rayonmanagers die communicatie in de portefeuille hebben en de directie is besloten dat de Digicare vanaf september niet meer zal verschijnen. Dit is de laatste editie van de Digicare.

Afbeelding: zorgkaartnederland

Vergeet mij niet

Onze collega's geven niet alleen goede zorg maar kunnen ook prachtige gedichten schrijven over de zorg en hun klanten.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Myosotis

 

Het werk in de zorg gaat met een lach en een traan

soms hou je hem in en soms laat je ze gaan

een glimlach van blijdschap en tranen van verdriet

wees toch niet bang wanneer iemand dit ziet.

Het  geeft je karakter en iets menselijks bovendien,

waarom zou niemand dit eens mogen zien?

Het draait niet alleen om het werk dat wordt gedaan,

soms moet er ook even stil worden gestaan.

Bij verhalen van vroeger over familie en gemis,

en zien wie de persoon tegenover je is.

Pijnlijke blikken als ze de dagen niet meer weten,

en waterige ogen als ze gebeurtenissen vergeten.

Dan is daar die arm, om hun schouder geslagen

een luisterend oor die ze om hulp kunnen vragen.

Je kijkt in hun ogen en ziet hun smekende blik,

‘zie mij nog staan, want ik ben nog steeds ik:

‘vergeet-mij-niet en geef mij een stem

en laat anderen zien wie ik was en nog ben!

 

Geschreven door Martine Haak

Wijkverpleegkundige PG-team Beilen

Myosotis - Vergeet-mij-nietje
Myosotis - Vergeet-mij-nietje

Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Icare V&V rayon <eigen rayon naam> en wordt verspreid onder alle medewerkers uit dit rayon.

 

Redactie: <vul redactieleden in>

Kopij voor de volgende nieuwsbrief dient uiterlijk <datum> binnen te zijn bij de redactie. Dat kan per mail via <vul e-mail in> of via je teamcoach.

Volgende uitgave <datum>