zoeken
Lettertype: A A A
Afbeelding: header_vaccineren

Beste collega,

Vorige week ontving je de eerste nieuwsbrief met informatie over het Corona vaccin. Inmiddels wordt er beetje bij beetje meer informatie bekend en in deze nieuwsbrief wordt er ook weer nieuwe informatie gedeeld.

 

In de bestrijding van het corona virus wordt jou als medewerker in de ouderenzorg gevraagd als eerste de corona vaccinatie te nemen. Misschien heb je het gevoel dat er een moreel beroep op je wordt gedaan en dat je rechtstreeks wordt aangesproken op je verantwoordelijkheid voor je kwetsbare klanten en bewoners. Als werkgever vinden we het heel belangrijk om je betrouwbare informatie te sturen op basis waarvan jij je keuze kunt maken. Want vaccineren is vrijwillig en dat willen we nogmaals benadrukken.

 

Toch vinden we het ook belangrijk om je te laten weten hoe we als directie van Icare denken over vaccineren. Wij zien het vaccin als belangrijke stap in het bestrijden van het Corona virus en we zien vaccinatie als een belangrijk instrument voor het behoud van ieders gezondheid. Een manier om stapje voor stapje - en het zal echt nog wel een tijd duren voordat het zo ver is - weer naar een normale samenleving te gaan waarin we elkaar zonder voorbehoud aanraken. 

 

In Nederland staat de toelating van medicijnen onder strenge controle van het Europees Medicijnagentschap en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Wij hebben vertrouwen in deze instanties en wanneer wij opgeroepen worden om ons te laten vaccineren, geven wij zeker gehoor aan die oproep. En wat vind jij? We nodigen je van harte uit je vragen te stellen zodat je een goede overweging kan maken. Ga in gesprek met elkaar en met je leidinggevende, stel je vragen via vragenvaccinatie@icare.nl en bekijk de informatie op intranet. Informeer je goed, het besluit is aan jou.

 

Hartelijke groet,
Gia Wallinga & Dennis van Achthoven
Directie Icare V&V

Veel gestelde vragen

In de mailbox vragenvaccinatie@icare.nl zijn de afgelopen week verschillende vragen binnen gekomen. Alle vragen & antwoorden kun je terugvinden op intranet. Klik hier om direct naar die pagina te gaan. We lichten er hier 3 vragen uit:

 1. Ik wil me graag laten vaccineren, maar ik ben bang want ik heb een ernstige allergie (bijvoorbeeld voor noten).
  In dit geval raden we je aan om contact op te nemen met je huisarts of specialist. Die kan vanuit zijn medische expertise je vraag het best beantwoorden.
 2. Ik heb al Corona gehad, waarom zou ik me nog laten vaccineren?
  Omdat het op individueel niveau niet duidelijk is hoeveel antistoffen mensen na een doorgemaakte infectie hebben, wordt wel aangeraden het vaccin te nemen. Waarschijnlijk is het zo dat hoe heftiger je symptomen waren, hoe beter je beschermd bent.
 3. Ik ben zwanger, kan ik gevaccineerd worden?
  In het onderzoek / goedkeuringsproces hebben geen zwangere vrouwen meegedaan, zij waren uitgesloten van dit proces. Het overheidsadvies is om als je zwanger bent, te wachten tot na de bevalling. Er wordt door artsen geadviseerd na een vaccin 2 maanden te wachten met een zwangerschap en geen borstvoeding te geven. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of behandelend arts om jouw situatie te bespreken en hen om advies te vragen.
Afbeelding: shutterstock_256333009_bew

Voorrangspositie en volgorde van vaccineren

Als zorgprofessional in de ouderenzorg krijg je als eerste een oproep om je te laten vaccineren. Omdat er niet direct voor alle Nederlanders een vaccin beschikbaar is, heeft de Gezondheidsraad aan het kabinet geadviseerd wie er met voorrang gevaccineerd moet worden. Dat zijn zorgprofessionals die in de uitvoering van hun werk met de meest kwetsbare groepen in de samenleving in aanraking komen. Deze groep is in 3 subgroepen verdeeld:
1. Zorgmedewerkers in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen
2. Zorgmedewerkers in instellingen voor gehandicaptenzorg
3. Zorgmedewerkers in wijkverpleging en Wmo-ondersteuning (hier horen ook onze thuisbegeleiders en de huishoudelijke hulpen van de HdS bij)

 

Deze 3 groepen ontvangen na elkaar de uitnodigingsbrief waarin staat hoe je je kunt aanmelden voor de vaccinatie. Concreet betekent dit dat Icare 4 januari een definitieve 'go' krijgt vanuit GGD Nederland om de brieven naar groep 1 te versturen. Wanneer er dan ruimte ontstaat bij de vaccinatielocaties wordt groep 2 uitgenodigd en daarna groep 3. 

 

Het kan zijn dat je je niet direct wilt laten vaccineren omdat je nog twijfelt. Dan is het goed om te weten dat wanneer je je niet direct meld, je daarna geen aanspraak meer kunt maken op voorrang omdat je in de ouderenzorg werkt. Je moet dan wachten totdat je als "gewone" Nederlander een oproep ontvangt.   

Goed om te weten

 • Tip! Het RIVM brengt regelmatig een digitale nieuwsbrief uit met de laatste informatie rondom het vaccineren. Je kunt je hier gratis op abonneren via deze link
 • GGD Drenthe organiseert 7 januari (15.00 - 15.45 uur) een webinar voor zorgprofessionals in Drenthe. Meer lezen kan via deze link.
 • Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft o.a. goedkeuring gegeven aan het vaccin. Via deze link kun je antwoorden vinden op de 9 meest gestelde vragen over coronamedicijnen & -vaccins. Onder andere over de snelheid waarmee het ontwikkeld is en mogelijke bijwerkingen. 
 • Dit is de lijst met de locaties waar gevaccineerd gaat worden. Klik hier.
 • Je reiskosten om naar de vaccinatielocatie te gaan kun je declareren en ook tijd mag geregistreerd worden. In een volgende nieuwsbrief vertellen we daar meer over.

Vragen? Gebruik de mailbox of het vragenuurtje

Afbeelding: shutterstock_19393759

Heb je nog vragen? Dan kun je die mailen naar: vragenvaccinatie@icare.nl. We proberen zo snel mogelijk te antwoorden op jouw vragen. Omdat jouw vragen ook andere collega's kunnen helpen, beantwoorden we de vragen openbaar bij de Veelgestelde vragen op de Vaccinatiepagina op intranet.

 

Vragenuurtje
Heb je een vraag die je liever persoonlijk stelt? Maak dan gebruik van het vragenuurtje op donderdag 31 december van 13.30 tot 14.30 uur via MS Teams. Lees op intranet hoe het vragenuurtje precies in zijn werk gaat.